Nya årgångar (2018) av Duemani Si och Cifra


Vid glaset med chefredaktören - Strålande som vanligt från Duemani
Anders Enquist 26 Aug, 2019
Vin Från och med idag finns nya årgången av rosévinet Si och imorgon (onsdag) cabernet franc vinet Cifra från den excellenta vinproducenten Duemani vid Toscanas kust. Livets Godas chefredaktör avlägger en rapport om vinerna.
Dags för 2018 av detta eminenta rosévin med 100% syrah som drivmedel. Sötman i årgången är bedårande utsökt, den tillåts inte att ta över men skänker den där omedelbara förförelsen innan finlemmad syrlig stringens och det mineraliska basspelet kliver in och med stor finess och lyhördhet stramar åt melodin. I melodins övriga linje sköljer havets vindar över och ger vinet en maritim kostym där bergets växtlighet ger fin örtglans och viol åt den citrus, aprikos och apelsinnyanserade och rödbäriga frukten vinet utsöndrar. Tanninerna och kryddigheten i avslutet känns som kashmir i gommen och det vi kallar ”frukthänget” är starkt. Ordet ”fräscht” känns förlegat och tjatigt att använda i vinsammanhang, men det är svårt att undgå just den fräscha och eleganta muskelkraft vinet bjuder på. Det här bygger från insidan och utåt vilket ger vinet en pålitlig och stadig benstomme med stor transparens och smidighet. Fenomenal rosé!
Det är en konst att få ett vin att vara så inbjudande, charmigt och flirtigt och samtidigt stringent, elegant och med stor mångfald i sig. Det är rikt och varmt samtidigt svalt och edgie och det som imponerar mest i detta vin, förutom att det är förföriskt gott, är just strukturen. Men, och det visste vi ju sedan tidigare, vilken cabernet franc (här 100 procent) Duemani besitter i sina perfekt belägna vingårdar på höjderna ovanför Castellina Marittima i området Riparbella inte långt ifrån staden Bolgheri. Vindar av lavendel, viol och lakrits i det maritimt besatta örtvindarna som färgar den purpurmogna och generösa körsbärs och vinbärsfrukten. Den mineraliska grunden ger elegant stenig silkighet liksom en blodcitrussyrlig string i sötman i den mogna frukten. Det finns ett underbart djup i det på ytan lättsinniga temperamentet. Som jag inledde: charm, med substans. I källaren då? Jodå, vinet kommer ha en fin utveckling i minst 5+ år framåt. Men helt seriöst: vinet är som den perfekta hitlåten idag. Play it loud!    
Importör i Sverige är Chastel Beverage KB