Den första tanken som slår en, när Quinta do Javali's 2007 Ribas Lira är i glaset? Likheten med en av de största på andra sidan gränsen, när Douro blir Duero. För visst finns det något ytterligare i det här oerhört spännande vinet, förutom den främsta gemensamma nämnaren, den långa fatlagringstiden, som får en att associera till Ribera del Duero-legendaren Vega Sicilia.
Quinta do Javali har landat i Sverige. En relativt ung egendom som startades 2000 av António Mendes i Cima Corgo, den mest kända subregionen i Douro och hem för de främsta portvinerna. Däremot är många av vingårdarna till åldern komna och António använder bland annat de äldsta stockarna till sin Vinhas Velhas-etikett. Fast en del av de äldsta rankornas druvklasar går även till ett vin som sticker ut lite extra i Douro - Ribas Lira. Vinet spenderar nämligen 10 år i franska 500-liters fat.
2007 är en stor årgång i Douro och portvinerna har en del likheter med den så uppskrivna 2011. Även bordsvinerna har visat sig utvecklas väl och hör till de bättre det senaste decenniet. 2007 Ribas Lira har såklart årgångens typicitet med solvarm frukt men också täthet och fräschhör. Och just det senare får oss att osökt tänka på legendaren Vega Sicilia på den spanska sidan av gränsen. Bägge viner spenderar nämligen lång tid i ek utan att förlora vare sig spänst eller fräschhet .
Vi slår oss ner i Livets Goda-baren för att prova António's 2007 Ribas Lira. Färgen indikerar viss ålder med tanke på den tegelnyans som vinets kant uppvisar, även om kärnan är djupt rubinröd. Bouqueten tar omgående ett rejält grepp om provaren och initialt är det riktigt kraftpaket. Men luftning får vinet att släppa garden och det blir alltmer komplext; särskilt när det omprovas några timmar senare så har bouqueten utvecklat ett djup som bjuder på allt från tobak, läder, kryddhylla, mörka bär - särskilt svarta vinbär och plommon - och så den där salta och lätt rökiga mineraliteten som är typisk för den granit- och skifferrika jordmånen i Cima Corgo. Det är ytterst försiktigt volatilt, på ett elegant vis.
Smaken är tät, fullmatad med intryck, men ändå harmonisk i sin struktur. Fräschhören imponerar och syran är pigg för ett Douro-borsdvin, mycket tack vare gamla stockar. Smakintrycken rör sig från den färska tobaken, torkade fikon, Oolong-te och läder mot solmogna svarta vinbär, mörka plommon och ett stänk orientaliska kryddor. Det dyker även upp ett stänk krondill när vinet tillåtits andas ett par timmar ytterligare. Eftersmaken är härligt efterhängsen och kan säkerligen klockas in på dryga minuten om man nu roas av detta. Något robust smakintryck men magkänslan är att det slipas ner med ålder. För trots att Ribas Lira redan nått decenniet så är det här ett ungt vin med stor framtid. Den tålmodige kan säkerligen förvänta sig 10 års ytterligare utveckling.
Och det är då, 2028, som du plockar fram denna och ställer bredvid en Vega Sicilia Unico av likvärdig ålder. Något säger oss att likheterna kommer vara än fler än det motsatta då. Mängden 2007 Ribas Lira som producerats är försvinnande liten och det är således extra kul att Quinta do Javali's svenska importör, Chastel Beverage, lyckats få en allokering till Sverige. Vinet kan endast erbjudas till vissa butiker men försök finna en möjlighet att addera detta vin till samlingen för det är onekligen unikt i sitt uttryck.
Livets Goda-panelens intryck: 94 LGP
Ribas Lira kostar 562 kr och du finner länken till vinet här.