Livets Goda provar drycker 2019-08-26


Livets Goda redaktionen provar drycker av alla dess slag
Livets Goda 26 Aug, 2019
Vin Premium I artikeln här presenterar vi drycker som Livets Goda redaktionen provat senaste tiden. Vissa drycker finns tillgängliga på några av Systembolagets hyllor, andra ligger på beställningssortimentet.
CHAMPAGNE
2010 Beurton-Vincent Cuvée Brut Millésime
Champagne / Frankrike / Beurton-Vincent / 750 / 71174 / 388 / 90 LGP
Sju år på sin jästfällning och ett halvår i flaska har denna 2010:a lagrats och det är en Champagne med lika delar av de tre klassiska druvorna. Från högra stranden av Marnedalen får vi här en antydan till mognad och utveckling där briochen kikar fram följt av ostronskal, stenfrukter och danska delikatessen kransekage. Lite ylle och gulfruktighet på det, fin smeksam mousse, nötighet och viss dosagekänsla ger ett väldigt behagligt vin som känns klockrent här och nu även om det finns utrymme för ytterligare lagring. 
Chastel Beverage KB

Beurton-Vincent Cuvée Brut Rosé
Champagne / Frankrike / Beurton-Vincent / 750 / 74068 / 325 / 90 LGP
En Champagnerosé som sticker ut och där det ingår hela 18 procent rött vin i blenden. Pinot noir dominerar, uppbackad av pinot meunier och blott en mindre mängd chardonnay. Modellerig doft med fin jordgubbskryddighet, mynta och citroner där en livlig och ungdomlig mousse lirar fint med den rödsyrliga bärnyansen. Fin kryddrikedom i vinöst utförande där en viss sälta kan anas. En Champagne man får jobba lite med och som tveklöst gör sig bäst till mat.
Chastel Beverage KB

Beurton-Vincent Cuvée Brut Réserve
Champagne / Frankrike / Beurton-Vincent / 750 / 72289 / 297 / 88 LGP
26 månader på jästfällningen ser husets Brut Réserve som domineras av blå druvor med en femtedel uppbackning av chardonnay. Öppnar upp med vita blommor och lite gröna mosiga äpplen samt ett stänk ljusa röda bär och mandelmassa i doften. Viss fyllighet i gommen där snygg bornyr kittlar skönt, syran agerar ryggrad och döljer dosagen som ändå märks. En lättsam och fräsch aperitif med viss brödighet och citrus i eftersmaken.
Chastel Beverage KB

MOUSSERANDE
2011 Concerto, Paul Chollet, Crémant de Bourgogne
Bourgogne / Frankrike / Paul Chollet / 750 / 78903 / 196 / 89 LGP
Den här sticker onekligen ut i stil och delvis beror det på druvren chardonnay från Côte de Beaune och Hautes Côtes men också att vinet ser viss ekfatskontakt samt lagras i hela tre år på sin jästfällning. 2011:an har en skön trädgårdston med mynta i spetsen,  kryddnejlika som backup och så kikar apelsiniga och försiktiga tropiska toner också fram. Rikedomen till trots i doftintryckeyt så är det grönt äpple i den saliverande smaken som sätter ner foten och bjuder på fräschör och kryddighet.
Chastel Beverage KB

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Oeil de Perdrix
Bourgogne / Frankrike / Paul Chollet / 750 / 76074 / 161 / 88 LGP
Kanske egentligen mer en blanc noir än rosé men i och med att druvorna skördas sent så får de ett svagt rosaskimrande utseende, därav namnet Oeil de Perdrix. Här är det ren pinot noir från lägen i Côtes de Beaune, Côtes de Nuits och Hautes Côtes och det är en ytterst anständig Crémant vi har i glaset. Ren frukt, mineralisk bas och fin mousse i transparent rödbärig stil. Fint kryddigt fäste som får oss att tänka pinot noir. Måhända något kort i avslutet men det kompenserar vinet med en fin dos personlighet. Diskret sötma.
Chastel Beverage KB

Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Zéro
Bourgogne / Frankrike / Paul Chollet / 750 / 75063 / 164 / 88 LGP
Firma Chollet hämtar chardonnay och pinot noir från vingårdar i samma områden som till sin Oeil de Perdrix. Pinot noir dominerar i vinet som visar upp utvecklade nyanser där ändå chardonnay får säga sitt. Inte minst yllenyansen tillskriver vi den gröna druvan. Gula äpplen och citrusfrukter, inte minst grape, är även med i matchen och den livliga bornyren, stenfrukterna och det mineraliska fästet ger ett vin med karaktär och syrlig och torr stringens. Du som gillar mognadsnyanser lär uppskatta denna knastertorra Brut Zéro som vilat 18 månader på sin jästfällning.
Chastel Beverage KB