Livets Goda 4 april 2019, Duemani - SVE

Duemani - Kusttoscansk vinbriljans

Anders Enquist  4 Apr, 2019
Det sker fina saker på höjderna ovanför Castellina Marittima i området Riparbella inte långt ifrån staden Bolgheri. Här hittar vi den excellenta vinproducenten Duemani. Här förfogar Elena Celli, vinmakaren Andrea Lupi och och vinmakarkonsulten Luca D´Attoma över 12 hektar vingårdar belägna 250-250 meter över havet. Nu lanseras årgång 2016 och en 2017 av deras viner i Sverige och vi pratar Kusttoscansk vinbriljans. 
Första årgången som lanserades var 2004 då egendomen förfogade över 7 hektar vingårdar. Sedan har man nyplanterat i omgångar och de senaste var 2017 med cabernet franc och 2018 med syrah. Till detta har man en del merlot i vingårdarna. Elena & Co lägger sina händer och kärlek över egendomen med stor passion man jobbar helt biodynamiskt. I vinifieringen hittar vi både terracotta, concretes liksom 300 liters fat, nya och använda. Livets Goda har besökt egendomen under flera år nu och kan bara konstatera att man gått från klarhet till klarhet och tillhör numera de absoluta topparna längs den toscanska kusten. Efter några års frånvaro på den svenska marknaden och utan importör här så har nu Chastel Beverage plockat upp denna gyllene kastade handske och den fjärde mars lanserade man ett antal viner från Duemani på Systembolaget. Vi har naturligtvis provat dessa.
Duemani - Vinerna

2017 Cifra 
Nr 76571 / 349 kr / 93 LGP
100% cabernet franc och enbart concretes i vinifieringen. Visar på vad årgång i mångt och mycket handlar om på den toscanska kusten. Charmigt fruktdrivet, öppen hållning och stringent rondör i strukturen. Ge och ta-årgång kallar vi det. Ursprunget sitter där med sin maritima sälta, örttonerna av lakrits och lavendel blommar i det vegetala. Det råder en mjukt edgie tanninhållning med integrerad krydda och frukten är mörk och färgad av körsbär, vinbär och mörk tobak och i det hela ligger en finlemmad sötma. Vissa cedertoner ligger även och ruvar och stramar åt lite snyggt. Ett vin i högform, elegant tillgänglig och samtidigt bra källarpotential.

2016 Altrovino
Nr 70048 / 397 kr /  94 LGP
Merlot och cabernet franc fördelat 50/50 i ett vin med mörkhyad frukt färgat av körsbär, plommon och vinbär. Vegetala inslagen är där men tillbakahållna och frukten lirar med den mineraliska jordmånen och det vilar en fin maritim sälta och inslag i det vegetala av lavendel, tobak och lakrits. Sötman bär en syrlig, rödfruktig fräschör, kryddan sitter exakt i passform, tanninerna smeker med en silkig attityd och det är ett briljant vin med långt frukthäng i avslutet.

2016 Duemani 
Nr 78555 / 1 117 kr / 97 LGP
100% cabernet franc och ursprungstypisk maritim kraft i sitt elegantaste essä. Här örtar det snyggt av lakrits och lavendel, frukten är färgade av plommon, mörka körsbär, vinbär och stenig blodcitrus som ger en fräsch, rödfruktlysten kraft. Tobak, ceder och vissa kaffetoner ger ett suggestivt ”muller” och kompar det mineraliska basspelet ssom mynnar ut i transparent intensitet i tanninerna. Vi har ett ytterst elegant och sugande distinkt vin. Alldeles lysande!

2016 Suisassi Syrah
Nr 70717 / 1117 kr / 97 LGP
En makalöst fint, mjukt kryddad syrah, lustfylld och svidande elegant med rondör i skarpt läge. De vegetala vindarna ekar ursprung med lavendel, lakrits och tobak i maritima vindar. Frukten är i botten mörk grundat i inslagen av körsbär, vinbär och plommon, men har en rödcharmig nyans med en syrligt sötad sträng som avger viss blodcitrus. Längden är stor och överlag är det ett väl sammanhållet vin med silkig förförelse i tanninstrukturen. Stort vin! 
Vinerna finner man på Systembolagets beställningssortiment här >>

2015 Duemani och 2015 Altrovino finns även som privatimport via importören. Säljes i kolli om 6 flaskor.

2015 Duemani, 96 LGP
Robust med finess och elegans. Läcker fruktsötma med syrlig sträng i det körsbär, fikon (ej trötta sådana) och björnbärshintade bärspelet och med ett svepande kryddigt anslag. Örtvindarna bär lätt lakrits och mörk tobakshint, vinet sviker inte i de maritima vindarna. Tanninstrukturen är fruktrik och ack så inbjudande och följsam. Vinet är således sammanfattat mjuk i sin kraft, charmig i sitt intensiva lugn, mogen frukt med driv och i momentet supertrevlig… och förföriskt gott.

2015 Altrovino, 93 LGP
Har tagit en snabb utveckling i frukten som uppträder mycket moget men fräscht i inslagen av sälta, lakrits, lavendel, mörka körsbär, plommon, björnbär. Maritima vindar, mjuk skärpa och föredömligt god. Ren och elegant i den lätt robusta stilen, rikt torrt avslut, stenig i det minerala.